Black hat, White hat

Még ha viccesen is hangzik az analógia, hogy az egykori western filmek színszimbolikája alapján fehér és fekete kalaposnak nevezzük a SEO technikákat (az emlegetett alkotásokban gyakran a főhős fehér, a főgonosz pedig fekete kalapot viselt), mégis van valami passzoló benne.

Black hat, White hat

Ezzel a két elnevezéssel különböztetjük meg az etikus és az etikátlan eljárásokat, amelyek vagy engedélyezettek, vagy tiltottak keresőoptimalizálási célra.

A folyamatos fejlesztések, algoritmus módosítások mind-mind azért szükségesek, hogy a black hat módszerekkel élőket kiszűrjék a találati listáról, mivel azok tisztességtelen módszerekkel próbálnak előnyt kicsalni.

Az ilyen etikátlan eszközökkel általában gyors, de ideiglenes sikereket lehet elérni, ugyanis ha a kereső észleli, hogy szabálytalanság történt, akkor akár részleges vagy teljes eltiltás is lehet érte a büntetés.

Ezzel szemben az etikus eljárások alkalmazásával hosszabb távon kell gondolkodni, de sokkal stabilabb és tartósabb eredményeket lehet elérni. 

Fekete kalap

Fekete kalap

A black hat SEO technikák célja, hogy tiltott lépésekkel, például félrevezetést alkalmazva javítsák egy oldal keresőbéli besorolását.
Ide tartoznak az olyan módszerek, mint az irreleváns kulcsszavak használata, a linkfarmolás, linkkatalógusozás, spammelés, rejtett tartalom elhelyezése az oldalon, valamint a cloaking, ami azt jelenti, hogy másként jelenik meg a webhely a felhasználók és a keresőrobotok számára.
Ne gondoljuk, hogy az ilyesmit már csak kezdő webprogramozók vagy piti csalók alkalmaznak, az elmúlt évtizedben többször fordult elő, hogy vállalatóriások is feltették a fejükre a fekete kalapot.
Ilyenkor a Google legjobb esetben csak hátrasorol, de ha súlyos a vétség, akkor akár teljes és végleges eltiltás is lehet a büntetés.
Ha pedig az oldalad lekerül a találatok közül, akkor akár el is dobhatod, soha többé senki nem fogja megtalálni, aki mondjuk nem rendszeres látogató.
A legtöbbször a büntetést követően, ha a hibák, disznóságok korrigálásra kerülnek, akkor a Google jó eséllyel visszahelyez a listára, de nem érdemes túl sokszor ujjat húzni vele, mert az ő türelmük is véges.

Fehér kalap

Fehér kalap

White hat módszernek akkor hívunk egy keresőoptimalizálás technikát, ha az megfelel a keresővállalat elvárásainak, és nem alkalmaz etikátlan, rejtett tartalmakat.
Ilyen például a prémium linképítés, az oldaloptimalizálás, de mivel az algoritmusok nincsenek közzétéve, ezért írott szabályok sem léteznek.
Tehát a lényeg, hogy a technika ne legyen félrevezető a felhasználó számára, hanem azt kapja meg, amit eredetileg is keresett.
Továbbá szempont még, hogy a keresőrobotok is könnyedén elérjék az ilyen tartalmakat, ne legyen rejtegetni valónk, mert az nem kelt túl jó benyomást.
Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy egy módszer addig white hat, amíg a kereső be nem tiltja, de sok esetben ilyenkor már a szürke zónában barangolunk.
A lényeg, hogy lehet az irányelveknek megfelelő módszereket alkalmazni, de mint említettük, ez egy hosszadalmas folyamat, biztos, hogy nem fognak egyik napról-hétről a másikra eredményt hozni.
Azonban az erre szánt idő, energia és pénz rendszerint megtérül, mert egy hosszabb idő alatt felépített, de sokkal stabilabb pozíció lesz a végeredmény.

BlueKnights.hu