Linképítés – előre a listán láncszemről láncszemre

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb „fegyvere”.

Linképítés – előre a listán láncszemről láncszemre

Direkt használtam ezt a szót, ugyanis nagyon sokszor hasonlítják a piacvezető kereső és a SEO cégek közötti versenyt egyfajta harchoz, amiben taktikázás, cselezés, és ezzel az előnyszerzés a cél.

A linképítés igen hatékony tud lenni, ha ésszel csinálja az ember, és rászánja az időt és energiát.

Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora erőbefektetéssel foglalkozunk az oldalunk linkekkel való erősítésén, ugyanis a Google a folyamatos algoritmus-frissítéseinek köszönhetően ma már teljesen mást jelent a linképítés, mint 20 évvel ezelőtt.

Ha valaki megpróbálna napjainkban az akkori módszerekre hagyatkozni, valószínűleg ingen hamar azon kapná magát, hogy büntetésből a lista legvégére került, már ha egyáltalán rajta maradhatott.

De mi is a linképítés valójában? 

Fogalmak, régi módszerek

Fogalmak, régi módszerek

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik fő eszköze, melynek célja, hogy az erősíteni kívánt weboldalra a lehető legtöbb, legmegbízhatóbb külső forrás hivatkozzon, ezzel javítva annak besorolását és helyezését a természetes találati listában.

Talán így lehetne a legegyszerűbben definiálni a linképítést, de ennél a dolog azért kicsit összetettebb. 

A kialakulásához egészen 1998-ig kell visszamennünk, amikor a Google bevezette a PageRank (PR) mutatóját, ami az alapján rangsorolta a különböző webhelyeket, hogy hány helyről hivatkoznak rá más, külső források.

És minél nagyobb PR értéke volt egy oldalnak, annál többet ért az onnan érkező hivatkozás.

Minden oldalnak van egy kvázi „szavazata”, amelyet átadhat egy másik számára, ezzel erősítve azt.

Egy-egy ilyen szavazat nem sokat ér, viszont ha nagy tömegben érkezik, akkor már igenis jelentős emelkedést lehet elérni a PR index nagyságában.

Ezt használták ki a kezdeti időkben az első keresőoptimalizálók, akik rájöttek a trükkre, és bár kevéssé etikus, de új módszereket alkalmaztak.

A linkspemmelés volt az egyik ilyen metódus, amelynek során a szabadon hozzáférhető helyeken, vendégkönyvekben, kommentekben, wiki oldalakon elkezdték tömegesen linkelni az erősítendő oldalt, és így nagyot emelhettek annak besorolásán.

Egy másik bevett módszer volt még a linkkatalógusok használata.

A linkkatalógusok egy ma már szinte letűnt weboldaltípust képviseltek, és gyakorlatilag tematikusan szortírozott linkgyűjtemények voltak.

Jól működött, hogy a linképítők egy jelképes összegért vagy ingyen beregisztrálták magukat több száz, néha több ezer ilyen linkkatalógusba, vagyis elképesztően sok helyről érkezett hivatkozás a megbízó oldalára.

A linkkatalógusok mostanra nem csak, hogy kimentek a divatból, de a Google kifejezetten bünteti, ha valaki ezeknek a használatával próbál előnyösebb helyzetbe jutni.

Csak úgy viszonyításképpen: Magyarországon ezernél is több ilyen webhely működött, ma már alig néhány aktív.

Immáron az a módszer sem működik, hogy a horgonyszövegben elhelyezett, és a kereső által eltárolt kulcsszavakkal relevanciát, jobb besorolást lehetett szerezni, ezt is kiküszöbölték, mivel a linkspammelésnél nagyon sokan használták.

Akkor viszont milyen lehetőségek maradtak? 

Modern módszerek

Modern módszerek

A linképítés, annak ellenére, hogy a Google szemében egy kétes megítélésű módszer, továbbra is jelen van, csak sokkal kifinomultabb formában.

Az olyan cégek, mint például a Keresőben Első, csak és kizárólag prémium keresőoptimalizálással és linképítéssel foglalkoznak, vagyis maximális teljesítményt nyújtanak, ami emberileg csak lehetséges, hogy a keresőmotor számára is elfogadott tartalommal juttassák előbbre a rájuk bízott weboldalakat.

Az ilyen magas szintű szolgáltatás több módszert is alkalmazhat attól függően, hogy mekkora támogatásra van szüksége a megbízó oldalának a top 10-be, esetleg top 5-be kerüléshez.

Mindenek előtt a SEO szakértők megvizsgálják az adott oldalt olyan szempontok szerint, hogy:
• Mennyire van a keresőmotor számára optimálisan kialakítva
• Mekkora konkurenciával kell számolni
• Melyek azok a kulcsszavak, amelyek alapján érdemes elindulni

Ha a megbízó webhelye nem felel meg a Google diktálta kritériumoknak, vagyis lassú, bonyolult, kevés rajta a tartalom, a képanyag nem egységes, nincs okostelefonra optimalizálva, akkor előfordul, hogy az első javaslat egy új weboldal készítése lesz.

Ha a kiinduló oldal már rendben van, akkor kisebb mértékű konkurencia esetén linképítő cikkekkel csodát lehet elérni.

Ez azt jelenti, hogy a saját domain-parkon, blogszerűen elhelyezett, változatos hosszúságú, kézzel megírt cikkekkel, írásokkal kezdik el erősíteni a céloldalt.

Fontos, hogy az erre a célra használt domainek viszonylag régiek legyenek, korábban is magyar nyelvű tartalom szerepelt rajtuk, és 20-25 helyről mutat rájuk hivatkozás.

"Így biztosra vehető, hogy az ügyfél oldala erős szavazatokat kap, és előrébb fog vándorolni a találati listán."

Egy-egy projekt keretein belül elkészülhet akár 50 vagy 100 ilyen linképítő írás is, attól függően, hogy mekkora erősítésre van szükség.

Ha azonban a konkurencia jelentősebb, akkor a következő lépcsőfok a linképítő weboldal.

Ezek olyan, külön a linképítés céljából létrehozott oldalak, ahol hosszabb hangvételű, tehát 2000 szónál hosszabb tematikus tartalom szerepel, és egyetlen link van beleágyazva – az erősíteni kívánt oldalé.

A Google nagyra értékeli a hosszú és szakszerű szövegeket, így az ilyen közegben elhelyezett link igencsak nagyot dob a céloldal besorolásán.

Rendszerint ezek a tartalmak is régi, elhagyott majd megvásárolt domainekre kerülnek fel, itt azonban az egész oldal egyetlen linket erősít ahelyett, hogy sok kisebb írással több ügyfél felé mutatna. 

BlueKnights.hu