Tartalomszolgáltatás

A keresőoptimalizálás egyik alapköve, hogy a weboldalad feleljen meg a lehető legnagyobb mértékben a Google támasztotta igényeknek.

Tartalomszolgáltatás

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kimondottan a keresőrobotok számára kell elkészíteni az oldaladat, hiszen továbbra is az emberek, a potenciális ügyfeleid az elsődleges célpont, viszont sok olyan tényezőt kell figyelembe venni, ami meghatározhatja a megítélésedet.

Ugyanis ha az algoritmus úgy találja, hogy az oldalad nem ideális a felhasználók számára, akkor ront a besorolásán, esélye sincs előrébb kerülnie a találati listán.

De mik is ezek a szempontok? 

A világ a tenyeredben

A világ a tenyeredben

Mivel napjainkban a felhasználók egy jelentős százaléka már csak és kizárólag okostelefonon böngészik, így nagyon-nagyon fontos szemponttá vált, hogy egy honlap a kézi eszközökre is optimalizálva van-e.
Ha nincs, akkor máris hátrébb találja magát a listán, mivel ez az egyik legfontosabb új kritériuma a keresőóriásnak.
Valamilyen szinten ez érthető is, hiszen senki sem szeret olyan oldalt látogatni, amivel szenvedni kell.
Például állandóan nagyítgatni a szövegek elolvasásához, ide-oda scrollozni, mert a sorok eleje és vége kilóg a képernyőről, ha olvasható nagyságúra húzod szét, vagy például a képek a nem optimális képernyő miatt szétszóródnak és keresgélni kell őket.
Ezek mind olyan kellemetlenségek, amik egy idő után oda vezetnek, hogy a látogató otthagy anélkül, hogy egy kicsit is belemélyedt volna az általad felkínált tartalomba.
Vagyis az, hogy telefonra, tabletre is optimalizálva legyél nem csak a Google, de a felhasználók szempontjából is kiemelten fontos, mert ezzel akár potenciális ügyfeleket is veszíthetsz pár másodperc alatt.

Csak egyszerűen!

Ahhoz, hogy egy weboldal hatékonyan működjön, használhatónak, áttekinthetőnek kell lennie.

Ideális esetben a tartalom főcímre és alcímekre van felosztva, hogy mindenki könnyen el tudjon igazodni benne.

A Google ezt is figyelembe veszi, mikor átnézi a weboldaladat, és ha nincs logikusan, áttekinthetően felosztva, megy a hátrasorolás.

A lényeg, hogy mind a szöveges, mind pedig a képi vagy videó tartalmadat tedd könnyen megtalálhatóvá, elérhetővé az oldaladon, mert ezzel azon túl, hogy megkönnyíted a látogatók dolgát, magadnak is szívességet teszel a keresőbéli besorolásod érdekében. 

Nem elég a szövegből

Nem elég a szövegből

A Google igen nagyra tartja a választékosan megfogalmazott, az adott témához kapcsolódó szövegeket, legyen szó akár linképítésről, akár tartalomszolgáltatásról.

Míg sokan megelégszenek néhány odaböffentett sorral, addig Te ne legyél igénytelen a saját tartalmadra, hanem vedd a fáradtságot, és alkoss informatívat!

Egy termékleírás is rengeteget számít, ugyanis ha az arra vonatkozó kulcsszavak csak egymás hegyén-hátán oda vannak biggyesztve, akár úgy is tűnhet, mintha generált szöveg lenne, amit a kereső nemigen szeret.

Azonban egy részletes termékleírással nem csak a látogatóidat győzheted meg arról, hogy Te igenis értesz ahhoz, amit árulsz, hanem a bizalmuk is növekszik.

Ha összehasonlítunk két, azonos terméket árusító profilt, ahol az egyiknél csak pár kulcsszó, esetleg hevenyészett számadat van leírás címén elénk dobva, a másik helyen viszont részletes leírást, műszaki adatokat, esetleg még tanácsadást is találunk, akkor vajon melyik lesz a szimpatikusabb?

Ha igényes tartalmat szolgáltatsz, azzal nagyobb részt a téged felkereső emberek, másrészt a keresőmotor beléd fektetett bizalmát is növelheted.

Természetesen elsősorban a látogatókért teszed, amit teszel, de mindenképpen szem előtt tartandó a besorolásod is, mert hiába jó, amit csinálsz, ha senki sem találja meg. 

Ne rejtőzz el!

Nagyon fontos, hogy mindig legyen megjelenítve az elérhetőséged!

A minimum, hogy megadsz a téged felkeresők számára egy telefonos és egy e-mailes elérhetőséget, hiszen annál illúziórombolóbb nemigen van, mikor találunk egy nekünk tetsző terméket, szolgáltatást, de a megrendelésen vagy ajánlatkérésen kívül semmi más opciónk nincs.

Ezzel azt az üzenetet közvetíted, hogy „Vásárolj, vagy menj innen!

Ennél rosszabb vállalkozói attitűd nemigen létezik, és ezt a kereső is tudja.

Azonban ha a minimális elérhetőségen kívül akár még több opciót, például ügyfélszolgálati elérhetőséget, fax-számot, pontos címet is megadsz, azzal tudatod a lehetséges vásárlóddal: itt vagyok, számíthatsz rám.

További plusz opció, ha még Google Maps térképet is ágyazol be, ahol megjelölöd a pontos elérhetőségi helyedet.

Ezzel egyrészt sok félreértést tisztázhatsz, főleg ha egy nagy, osztott telepen helyezkedik el a vállalkozásod, másrészt a Google is tudni fogja hol vagy, és tartózkodási hely szerint akár ajánlhat is Téged a témában keresgélők számára.

BlueKnights.hu